Je káva bez kofeinu zdravější?

1) Evropský proces

Většina bezkofeinové kávy je připravena pomocí chemických látek – rozpouštědel, jako je dichlormethannebo ethylacetát. Jaký je postup? Zelená kávová zrna se po sběru namočí do vody, aby se rozevřela. Jakmile se tak stane, je opakovaně promývána v chemické látce, dokud ta do sebe neabsorbuje naprostou většinu kofeinu.
Jakmile jsou kávová zrna bez kofeinu, párou se z nich odstraní použité chemikálie, aby mohla být následně usušena.
Výhoda tohoto procesu spočívá v tom, že kávě zůstane z velké části její původní aroma i chuť, byť zůstává patrná i chemická příchuť v chuťovém dozvuku nápoje. 

zrnka

2) Švýcarská vodní cesta

Za nejšetrnější a bezpečnou metodu dekofeinizace se nyní považuje takzvaná Švýcarská vodní cesta. „Během té se zelená káva ponoří na 8 – 10 hodin do čisté vody, do které se postupně louhuje kofein a další látky. Voda se následně filtruje přes uhlíkové filtry. Celý proces se opakuje tak dlouho, dokud v kávě nezůstane pouhé 0,1 % kofeinu,“
Snad jedinou nevýhodou tohoto procesu je fakt, že s kofeinem mizí také éterické oleje a aromata, což se neblaze podepíše na výsledné vůni a chuti kávy. O to víc, oč je pražená káva méně kvalitní. Pokud se ale tento způsob kombinuje s kvalitními kávovými zrny, zůstává chuťový prožitek i tak vysoký.

káva

3) CO2 metoda

I při této metodě je kofein odstraňován ze zelených zrnek. Ta jsou napařena a následně vystavena proudění oxidu uhličitého zahřátého na extrémně vysokou teplotu. Při tomto procesu do sebe CO2 kofein pohltí. Ostatní složky obsažené v kávových zrnech však zanechá.

mletá káva

4) Sparkling Water Process

Funguje na podobném principu jako CO2 metoda. Jen je při ní oxid uhličitý vpouštěn do zrn, která jsou namočena ve vodě, a to tak dlouho, dokud jí nenasáknou a kofein nepustí. Následně mohou být zrna pro přípravu kávy bez kofeinu usušena.

Je káva bez kofeinu zdravější?
Share